Mikrolån – avgifter och fördelar

MikroNär man tar ett mikrolån eller smslån som dessa små lån ofta kallas skall man vara på det klara med att det kommer att kosta en del. Det är ju helt naturligt att företag som lånar ut pengar vill ha någon form av avkastning på satsade medel. Det är också så att de bolag som tillhandahåller mikrolån inte ställer så stora krav på säkerheter eller att man skall kunna ordna borgensmän som ställer upp och betalar av lånet om man själv inte kan. Detta gör att det är större risk för dessa företag att låna ut pengar och det gör att de måste ta ut en större ränta än vad bankerna gör.

Den stora fördelen med mikrolån är att de går mycket fort att få. Om man väljer ett bolag som lånar ut en mindre summa pengar på kort tid utan att ta några avgifter eller ränta så blir lånet faktiskt gratis. Det är ett ord som många tycker om att använda och man måste förstå att man skall följa de riktlinjer som ges för att lånet skall bli gratis. Om man betalar tillbaka pengarna för sent kommer direkt avgifterna att läggas till lånet. Man kan hos vissa bolag se så hög ränta som lite drygt 125 procent i ränta. Detta gör att kostnaderna snabbt blir höga.

Om man lånar 6000 kr och betalar tillbaka detta lån efter tre månader innebär det att man får betala nästan 2000 kr i ränta. Räntan räknas på årsbasis och 125 procents ränta på 6000 kr ger en årskostnad i ränta på 7500 kr. För att räkna ut den kostnad man har för en, två eller tre månaders lån delar man årsräntan med 12 och tar sedan gånger den tid man lånar. Det betyder att ett lån på 6000 på två månader ger en årsränta på 7 500 kr vid en ränta på 125 procent. Dela med 12 månader = 625 kr per månad. 625 gånger 2 är 1 250 kr. Det är inte alltid så lätt att se vilka räntor företagen tänker ta ut för lånen. En del långivare visar tydligt vilken kostnad man får betala för lånet. Andra långivare är mindre tydliga och döljer kostnaden för lånet. Man måste läsa igenom avtalen noga innan man beställer ett mikrolån. Det allra viktigaste att tänka på när man tar ett mikrolån är att man definitivt skall betala tillbaka ett sådant här lån mycket snabbt. I det fall man kan det skall man nog satsa på ett företag som lånar ut pengar helt gratis i det fall man betalar tillbaka på bara någon vecka.

Publicerad i Nyheter