Sms-lån i media

Det har varit en hel del reportage på TV och i dagspressen den senaste tiden om mycket höga räntor hos de låneinstitut som ger ut snabblån. Man har stött på exempel där en låntagare kan ha fått betala flera tiotusentals procent i ränta. Detta har naturligtvis satt fart på diskussionerna om förbättrad kontroll av SMS-långivare.

Negativa saker man pekat på är att räntan i vissa fall och hos vissa långivare kommer upp i oerhörda procentsatser. Man har också tagit upp till diskussion hur enkelt det är att få ett mindre snabblån. Det händer att ingen kreditprövning görs. Förslag finns hos några riksdagspartier att helt förbjuda dessa långivare att agera på marknaden.

Det är naturligtvis mycket olyckligt om unga människor sätter sig i en sådan sits att man fastnar i en lånesnurra och till slut måste ta nya snabblån för att klara av att betala räntan på gamla lån. Det är några viktiga saker man skall tänka på här:

Du skall inte ta snabblån för lyxkonsumtion. Om du vill köpa en extra lyxig pryl skall du spara ihop pengar till köpet. Låna bara när du inte har pengar till mat eller hyra till exempel och när du vet att du kan betala tillbaka lånet snabbt.

Du skall prioritera att betala tillbaka snabblånen inom den tid som är avtalat. Det bästa är att betala tillbaka lånet inom en månad.

Du skall tänka till extra innan du tar ett snabblån. Kanske kan du klara dig tills det är dags för lön? Om du ändå behöver låna pengar så räkna på vad det kostar dig och kolla upp vilken avgift och ränta du måste betala hos långivaren.

Det är en fördel om möjligheten att låna pengar snabbt finns kvar. Det finns lägen när man måste ha möjlighet att för en kortare period låna en mindre summa pengar. Däremot kan det vara en fördel att marknaden saneras och en viss kontroll införs för att rensa ut de företag som lånar ut pengar mot ockerränta.

Publicerad i Nyheter