Jämför alla smålån, mikrolån & minilån

Vad är egentligen skillnaden på ett smålån och ett mobillån, telefonlån eller internetlån? Smålån, mikrolån och minilån är egentligen samma sak men det finns faktiskt en liten skillnad på smålån och exempelvis telefonlån. Vad som skiljer sig mest är ansökningen, idag utförs i princip alla ansökningar av lån enkelt och smidigt online hos långivaren. Förr, innan den tid som internet fanns i varje hushåll och tillgängligt i telefonen – antingen ringde man eller smsade in ansökningen. Därav benämningen ”mobillån” eller ”telefonlån”. Hos oss kan du jämföra räntor från långivare och även filtrera listan över dina alternativ för att hitta det bästa smålånet för just dig.

Jämför smslån

Features Summa Ränta fr.
Advisa hej 2,94%

Smålån

Ett smålån är, precis som namnet antyder, ett litet lån på några tusenlappar. Lånet kallas även för smslån, mikrolån eller snabblån. Lånet har i allmänhet en kort tid mellan utbetalning och faktura (30 dagar) och passar dig som är i behov av snabba kontanter. Du ansöker via telefon, sms eller Internet och har i allmänhet tillgång till lånet inom 15 minuter om du blir godkänd i kreditupplysningen.

Det finns idag många aktörer på marknaden för smålån och fler tillkommer ständigt. För att du ska få ta ett snabblån krävs generellt att vissa grundkrav är uppfyllda; du måste ha ett registrerat mobilabonnemang i eget namn (gäller om du lånar via sms/mobil) och du ska ha ett svenskt bankkonto samt vara folkbokförd i Sverige.

Du måste i allmänhet även ha en viss inkomst per år. Betalningsanmärkning behöver inte alltid vara ett hinder för att ta ett snabblån; kolla upp vad som gäller med din tilltänkta kreditgivare!

Minilån

Ett minilån är ett litet lån för dig som fått en oväntad utgift eller helt enkelt vill unna dig någonting extra. Minilån kallas ofta för snabblån eller mikrolån och det är i praktiken samma sak. Oftast är lånet bara på några tusen kronor eller ännu mindre. Idag finns många möjligheter att ta ett minilån; det går att låna pengar via Internet, sms och telefon.

Du ansöker genom att bifoga personnummer, mobilnummer, adress och banknummer och klarar du kreditprövningen så har du oftast pengarna inom 15 minuter, enkelt och smidigt! På marknaden finns många aktörer för den här typen av lån. Grundvillkoren för att du ska få låna hos nästan alla bolag är att du har ett mobiltelefonabonnemang i eget namn, ett svenskt bankonto och någon typ av fast inkomst.

Mobillån

Ett mobillån innebär vanligen att du skickar ett textmeddelande från din mobiltelefon till ett kredittjänsteföretag. Därefter får du fylla i din låneansökan via en mobillänk – direkt i mobilen. Ett mobillån är i grund och botten samma sak som ett Smslån. Dessa lån har uppkommit under senaste åren för att möta marknadens krav på små och snabba krediter.

Låneformen ger dig som kund en väldigt snabb service eftersom du oftast får svar på din låneansökan inom 15 minuter eller direkt på telefon. När du ansöker om så kallat mobillån kan du behöva aktivera WAP –funktionen på din mobiltelefon, kolla upp vad som gäller med din långivare.

Svar på ansökan brukar man få direkt när den är gjord och blir ansökan godkänd kan man ha pengarna på sitt konto redan samma dag eller dagen efter.

Internetlån

Internetlån påminner väldigt mycket om sms-lån, med den enda skillnaden att man ansöker om lånet på internet. Precis som sms-lån så kan man med ett internetlån låna mellan 1000 och 3000 kronor. Det är det vanligaste i alla fall. Det finns en hel del olika banker och finansbolag som erbjuder sina kunder denna internettjänst, och det finns många privatpersoner som har fallit för frestelsen. Det är ju så smidigt.

Fördelen med ett internetlån är att man kan befinna sig var som helst för att ansöka. Det som krävs är att man har en dator med internetanslutning. I lugn och ro kan man sitta framför sin egen dator och ansöka om det lån man vill ha. Man slipper bankköer och väntetider.

I samband med en godkänd ansökan skickar banken hem en faktura där det klart och tydligt står angivet det belopp som ska betalas tillbaka inom en angiven tid.

Telefonlån

Har ni funderat på att låna pengar och har telefon. Isåfall så kan det inte bli mycket lättare. Vanligtvis så erbjuds telefonlån utan någon säkerhet för lånetagaren. Så personen i fråga behöver inte ha någon form av säkerhet för att få ett telefonlån. Men däremot så brukar oftast lånegivaren göra en kreditundersökning för att se om personen i fråga har någon form av betalningsanmärkning. Även brukar dom se att man är över 18 år samt att man är svensk medborgare.

Så erbjudet det inga problem för lånetagaren så brukar det inte vara några problem att få ett telefonlån. En annan fördel med telefonlån är att oftast så brukar man kunna få svar nästan omedelbart om telefonlånet beviljas eller det inte beviljas. Enkelheten att få tillgång till pengar snabbt med ett telefonlån har även sina nackdelar. Dessa nackdelarna är att det oftast brukar vara associerat en hög avgift med dessa lån.

Samt även eftersom det i princip inte kräver så mycket från lånetagaren så kan lånetagaren lätt se detta som ett lätt sätt att få pengar och kanske inte gör någon vidare fundering över om det är möjligt att sköta återbetalningen för sitt telefonlån.

Undvik utebliven återbetalning

Om inte återbetalningarna sköts så kommer man inom någon månad ha betalningsanmärkning och då kan det vara problem att få låna pengar till annat såsom bostad, eller skaffa telefon, hyra lägenhet mm. Detta har flertalet tidningar, radio uppsnappat och skrivit en hel del om folk som missat avbetalningar och därmed fått sig en betalningsanmärkning och detta har lett till vidare problem.

Så innan ni väljer att ta ett telefonlån så bör ni verkligen ha tänkt igenom er situation en extra gång för att se att ni kommer att klara av återbetalningen samt klara av att sköta kostnaderna för lånet.